Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Nederland ingehaald in PISA

E-mail Afdrukken PDF
De resultaten van PISA (Programme for International Student Assessment) 2006 zijn al weer een poosje bekend, maar gezien het feit het volgende PISA pas in 2009 plaatsvindt, zullen we het hier even mee moeten doen. Uit de samenvatting van de samenvatting citeer ik:
"

Executive summary

 

Key findings

 

  • Finland, with an average of 563 score points, was the highest-performing country on the PISA 2006 science scale.
  • Six other high-scoring countries had mean scores of 530 to 542 points: Canada, Japan and New Zealand and the partner countries/economies Hong Kong-China, Chinese Taipei and Estonia. Australia, the Netherlands, Korea, Germany, the United Kingdom, the Czech Republic, Switzerland, Austria, Belgium and Ireland, and the partner countries/economies Liechtenstein, Slovenia and Macao-China also scored above the OECD average of 500 score points.
  • On average across OECD countries, 1.3% of 15-year-olds reached Level 6 of the PISA 2006 science scale, the highest proficiency level. These students could consistently identify, explain and apply scientific knowledge, and knowledge about science, in a variety of complex life situations. In New Zealand and Finland this figure was at least 3.9%, three times the OECD average. In the United Kingdom, Australia, Japan and Canada, as well as the partner countries/economies Liechtenstein, Slovenia and Hong Kong-China, between 2 and 3% reached Level 6.
"

Wat betekent dit nu? Volgens mij betekent dit vooral dat er een heleboel mensen bezig zijn geweest van alles op te zoeken, na te vragen en uit te zoeken om er vervolgens cijfertjes op te plakken. Voor de rest heb je er vrij weinig aan. Het wil er bij namelijk niet echt in dat landen en regeringen pas aan goed onderwijs zouden gaan doen of zouden willen gaan doen zodra ze door buurlanden, erfvijanden of Finland zijn ingehaald. Voor de individuele leerling en zijn ouders maakt het ook niets uit, want tegen de tijd dat de resultaten er zijn, zijn zij al weer een paar jaar verder. En dat terwijl leerlingen zich al vreselijk druk kunnen maken als je de cijfers van een toetsje (schriftelijke overhoring, proefwerk) pas na een week hebt.

ScienceGuide (kan dat nou nooit gewoon in het Nederlands, zo'n naam?) zegt over dit PISA: Nederland minder sterk in Pisa en constateert dat Nederland nog steeds hoog scoort in de nieuwe OECD Pisa-studie, dat anderen "ons duidelijker dan voorheen" inhalen. Het is toch wat. "En de achterstand van migrantenkinderen in het onderwijs is markant, bij de tweede generatie zelfs meer dan bij de eerste. Bij de leesvaardigheid van 15-jarigen zakt ons land uit de top van ‘kennislanden.’"

Rampen. Nederland schijnt nu op 11 te staan en is daarmee ingehaald door "sterke stijgers als Polen", waarbij de "leesprestatie" "in absolute termen van 513 naar 506 punten" gedaald is. Het is werkelijk heel vreselijk. U kunt zich de paniek voorstellen die is uitgebroken op de hoofdkantoren van de verschillende uitgeverijen in Nederland, toen dit nieuws bekend werd: "Help! De leesprestatie is in absolute termen gedaald van 513 naar 506 punten. Zeuven hele punten verschil. Het is een ramp! Bel de bonden maar, want we moeten onmiddellijk iedereen ontslaan."

Ook bij wiskunde "rukken anderen op en daalt het prestatieniveau" en "bij de natuurwetenschappelijke kennis is eenzelfde beeld merkbaar". Het stukje van ScienceGuide wordt afgesloten met zorgelijke taal over het verschil tussen de resultaten van autochtonen en allochtonen.

Alles bij elkaar is de conclusie natuurlijk dat er in Nederland dringend behoefte is aan beter onderwijs, maar dat wisten we al.